tisdag 3 januari 2012

Junior VM och NHL Winter Classic

Inatt blev det klart att det blir Finland som blir Sveriges motståndare i semifinalen av Junior VM. Den här turneringen är alltid lika rolig att följa, intressantare än "riktiga" VM skulle jag nästan säga. Turneringen ligger perfekt i tid, med ledighet för många med möjlighet att följa alla kvälls och nattmatcher. Sen är det heller inte så mycket annan sport kring jul och nyår. En anledning att det är så roligt att följa är nog också Sveriges framgångar de senaste 4,5 åren i turneringen, då man gått långt, men inte riktigt ända fram.

Sverige står för en underbar vändning i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland, underläge med 3-0 inför sista perioden, och otroligt nog vinst med 3-4 efter förlängning! Det visar på moral och kämpaanda i laget! Man ska komma ihåg att Ryssland har ett riktigt bra lag, inte alla hade klarar att vända en sån här match, många lag hade nog vikt ner sig istället.

Annars har spelet varit lite upp och ner, någonting som jag till och med ser som en liten fördel. Det brukar aldrig sluta bra när Tre Kronor spelat fantastisk ishockey i början av en turnering, med flera imponerande vinster, då brukar det ofta sluta med förlust (ofta mot Kanada...) när det verkligen gäller. Nu kanske man har sparat sina matcher så att man kan vara som allra bäst när det gäller? Vi får väl hoppas. Jag tycker att det finns mer att ta av flera spelare, Johan Larsson exempelvis, även om han långtifrån varit dålig hittills.

Finland blir en svår motståndare, ett lag med Mikael Granlund i spetsen bör aldrig underskattas. Jättetalangen dominerade senior VM förra året, och var kanske Finlands allra bästa spelare. Han är en kille som kan avgöra matcher helt på egen hand.

Kl 23.00 ikväll smäller det, missa inte!!


Mikael Granlund med sitt fantastiska mål i fjolårets VM, ett mål som senare blev frimärke i vårt grannland i öst.


Nattens NHL Winter Classic, den årliga utematchen som spelas inför gigantisk publik i NHL, var en riktig höjdare. Riktigt synd för alla dem som missade machen pga att den skjöts upp i ett par timmar, och därför bara visades på Viasat Hockey, och inte på TV10 som planerat. Klantigt gjort av Viasat, som borde kunnat lösa det på ett bättre sätt.

Matchen domineras i nästan 2 perioder av Philadelphia, med den nya superstjärnan Claude Giroux i spetsen. Det ända som hindrar Flyers från att gå ifrån alltför mycket är en storspelande svensk målvakt i Rangers kasse, Henrik Lundqvist. King Henrik som han kallas, levde verkligen upp till sitt namn.

Nu får Philadelphia nöja sej med en 2-0 ledning, men Rangers kvitterar snabbt, mycket pga en slapphänt Sergei bobrovsky i Flyers mål. Rangers täcker skott som aldrig förr, och det är imponerande vilken moral laget visar när dom sen i tredje perioden vänder på steken, och tar ledningen med 2-3. En ledning som de behåller resten av matchen. Henrik Lundqvist blir stor matchhjälte när han räddar en straff i slutsekunderna, och den här matchen visar om inte annat att Målvakten är halva laget!

Jag rekommenderar er verkligen att följa HBO's serie "Road to the Winter Classic" som är en otroligt bra skildring inifrån de båda lagen. Serien ska också visas på SVT senare i år!
















 //Johannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar